Innovaatioiden ja muutoksen johtaminen



Syksyn 2017 johtamisen perusteet- kurssin toiseksi viimeisellä luentokerralla perehdyttiin innovaatiojohtamisen pääperiaatteisiin sekä tarkasteltiin muutoksen roolia organisaatioissa. Pohtiessani innovaatioita, ymmärrän monivaiheisen prosessin, jossa uusi tuote tai palvelu luodaan, ja sen pitkäjänteisyyden, jota innovointi vaatii. Täten myös innovaatiojohtaminen vaatii johtajalta paljon, ja erityisesti kykyä johtaa päätöksentekoa monessa eri roolissa; yhtäältä pitää kiinni rutiineista ja valvoa kriittisesti toimintaa, mutta toisaalta toimia mentorina ja pyrkiä johtamaan innovaatioita orgaanisesti. Nykyisen innovaatiotulvan keskellä, ja eläessämme innovaatiojohtamisen 3. vaihetta, herää kuitenkin kysymys, mikä asema jää ns. tavisjohtajalle? Organisaatioissa paineet kehittyä ja innovoida ovat varmasti nykyaikana suuret, ja on kuitenkin selvää, etteivät kaikki johtajat pysty mukautumaan tavalla, jota toiminta ehkä vaatisi. Kävin juuri katsomassa näytelmän, jossa kuvattiin mm. sitä, kuinka puimuri keksittiin ja isäntä ihmetteli sitä, kuinka pellolle ei itse muka tarvitsisi enää lähteä joka päivä käsityövoimalla töihin. Tällaiset, ja monet muut hienot innovaatiot kuten suomalainen astiankuivauskaappi, tuntuvat meille niin itsestäänselvyyksiltä, mutta entä jos kukaan ei olisi koskaan panostanut innovointiin ja johtanut näitä prosesseja läpi? Ehkä juuri siksi on hyvä, että meitä, ja erilaisia johtajia, on niin sanotusti moneen eri junaan.

Muutosjohtaminen herättää itsessäni paljon samankaltaisia ajatuksia kuin innovaatiojohtaminen. Rationaalisen johtamisen voisi kuvitella olevan vaikeinta tilanteissa, joissa muutos on suunniteltua sekä tietoista ja toimii johtamisen kulmakivenä, mutta myös prosessuaalista muutosta on selvästi havaittavissa esim. organisaation pitkäaikaisten työntekijöiden näkökulmasta. Tällöin uuden johtajan voi olla vaikea hahmottaa kokonaiskuvaa. Tärkeää on varmasti pyrkiä ymmärtämään, mikä olisi oikeanlaista ja oikeasuhteista puuttumista organisaation valtaan ja politiikkaan, mitä muutosjohtaminen kuitenkin aina vaatii. Hyvä johtaja ei myöskään saa pelätä liiaksi tarttua kiinni muutokseen ja johtaa jyrkästi tarvittaessa.

Siispä uskonkin, että hyvänä tiivistyksenä innovaatioiden ja muutoksen johtamisesta voidaan todeta sellaisen johtamisen vaativan mielestäni ennen kaikkea tietysti osaamista, mutta myös paljon rohkeutta.
-        Anna

Kommentit

Suositut tekstit